Ce înseamnă agricultura bio?

Distribuie

Trăim de mulți ani, în special în marile orașe, fără să știm cu exactitate dacă ceea ce mâncăm este natural sau rezultatul unor combinații de laborator. Fie că este vorba de alimente vegetale, fie că este vorba despre produse provenite de la animale, a devenit din ce în ce mai greu să cunoaștem drumul pe care l-a parcurs mâncarea, înainte să ne ajungă în farfurie. 

Bio (sau organic, sau eco - termeni echivalenți pentru produsele ecologice) desemnează acele produse alimentare al căror traseu este cunoscut și despre care se poate afirma că nu au, în componența lor, substanțe chimice de sinteză, pentru că astfel de substanțe nu au fost folosite în cultivarea plantelor (îngrășăminte, erbicide, pesticide) sau în hrănirea animalelor (hormoni, antibiotice). 

De aceea, etichetele care indică faptul că un aliment este bio sau ecologic oferă garanții clare (bazate pe procese îndelungate de conversie, cu monitorizări și inspecții repetate), în legătură cu pământul în care a fost cultivat, originea și traseul acestuia.

Agricultura ecologică este singura în măsură să ofere în același timp:

- alimente de calitate

- venituri mai mari pentru fermieri, pe termen lung și dezvoltarea durabilă a agriculturii

- păstrarea curată a mediului (pământ, apă, biodiversitate)

- revigorarea spaţiului rural (atât datorită interesului consumatorilor pentru originea alimentelor, cât și prin activități conexe de arte, meserii și eco-turism).


Norme UE

Reglementările Uniunii Europene privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice asigură respectarea acelorași standarde de înaltă calitate în întreaga UE. Normele se referă la agricultură și acvacultură, la prelucrarea și etichetarea produselor alimentare, la procedurile de certificare pentru agricultori, precum și la importul de produse ecologice din afara UE.

Agricultorii care produc alimente ecologice utilizează în mod responsabil resursele energetice și naturale, promovează sănătatea animalelor și contribuie la menținerea biodiversității, a echilibrului ecologic și a calității apei și a solului.

Tehnicile de cultivare ecologică recunoscute în Uniunea Europeană includ:

- rotația culturilor pentru o utilizare eficientă a resurselor;

- interzicerea utilizării pesticidelor chimice și a îngrășămintelor sintetice;

- limite foarte stricte în utilizarea antibioticelor pentru animale;

- interzicerea organismelor modificate genetic (OMG);

- utilizarea resurselor locale pentru îngrășămintele naturale și hrana animalelor;

- creșterea animalelor în aer liber și utilizarea furajelor organice.


Încredere și control

Menținerea și justificarea încrederii consumatorilor în produsele etichetate ca ecologice depinde de capacitatea sistemului de control și certificare de a reduce probabilitatea ca operatorii să nu respecte standardele relevante.

UE a înființat un sistem strict de control al agriculturii ecologice, pentru a garanta că regulile de producție organică, distribuție și comercializare sunt respectate:

- fiecare stat membru are autorități de control care acreditează și inspectează operatorii din lanțul alimentelor organice;

- după inspecții și controale, operatorii primesc certificate care confirmă că produsele lor îndeplinesc standardele organice;

- operatorii sunt verificați cel puțin o dată pe an;

- alimentele organice importate sunt și ele controlate pentru a garanta că au fost produse și transportate în conformitate cu principiile organice.

Sigla UE arată că un produs a fost obținut în conformitate cu standardele relevante ale UE, fiind supus unui sistem de control și certificare. În cazul produselor prelucrate, aceasta înseamnă că cel puțin 95% dintre ingredientele agricole sunt ecologice. Alături de noua siglă a UE pentru producția ecologică, este afișat numărul de cod al organismului de control, precum și o mențiune dacă materiile prime agricole care compun produsul au fost cultivate în UE sau în afara UE (sau ambele). 

Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică. 


Impact mai mic asupra mediului

Agricultura ecologică are în vedere obținerea de alimente folosind doar substanțe și procese naturale, astfel încât să aibă un impact limitat asupra mediului:

- e folosită responsabil energia și resursele naturale;

- e păstrată biodiversitatea;

- sunt continuate echilibrele ecologice regionale;

- e îmbunătățită fertilitatea solului;

- e păstrată calitatea apei.

În plus, agricultura eco încurajează un standard înalt de bunăstare a animalelor. 


Ce facem noi?

Carrefour dorește să le ofere clienților săi o gamă cât mai variată de produse bio și să le dea toate informațiile relevante despre aceste produse (ce înseamnă bio, ce înseamnă certificare, cum alegem produsele bio, de ce sunt bune). Încurajând producția bio autohtonă, prin programul Creștem România BIO, Carrefour le oferă clienților săi produse de calitate înaltă la prețuri mai mici în comparație cu cele importate.