Despre programul Creștem România Bio

Distribuie

Creștem România Bio este primul program național de conversie la agricultura ecologică dezvoltat de Carrefour și implementat alături de organismul de certificare Ecocert România.  Programul face parte din misiunea Carrefour de a asigura cumpărătorilor săi acces la alimente sănătoase, obținute responsabil. Iar această misiune s-a transformat și într-o promisiune făcută fermierilor locali, de a-i susține pe drumul nou către agricultura viitorului.

Ajuns la cea de-a treia ediție și cu peste 600 de agricultori înscriși până acum, programul este pe cale să crească comunitatea fermierilor pregătiți să facă primul pas către viitor, noile înscrieri fiind așteptate între 1 și 30 aprilie 2021. După înscriere și validare, primul pas în program este semnarea unui contract cu organismul de certificare Ecocert, după care urmează depunerea documentației pentru accesarea subvențiilor APIA. Carrefour, prin intermediul partenerilor săi, organisme de certificare, preia procedurile de depunere a dosarului de conversie la agricultura ecologică.

Conversia durează între 1 și 3 ani. Începând cu anul al doilea, produsele agricultorului înrolat în program primesc o etichetă care specifică faptul că producătorul lor se află în procesul de conversie la agricultura bio. La finalul conversiei, produsele primesc certificarea internațională și eticheta BIO.


De ce să te înscrii?

Carrefour oferă agricultorilor selectați un contract ferm pe întreaga perioadă de conversie și încă doi ani după momentul în care devin producători bio, prin care le oferă o piață de desfacere produselor.

Carrefour preia costurile de certificare pe toată perioada conversiei pentru agricultorii care urmează să își certifice pentru prima oară culturile, iar în cazul agricultorilor aflați deja în procedura de conversie, începând cu anul curent.

Carrefour, prin intermediul organismului de certificare, oferă consiliere în ceea ce privește procedurile de depunere a dosarului de conversie la agricultura ecologică.

Carrefour oferă consiliere de business legată de toate situațiile practice cu care se confruntă o afacere aflată la început (de la înființarea companiei până la realizarea unui buget și a unui plan de afaceri).

Carrefour oferă consiliere în alegerea strategiilor de marketing și promovare, pentru produsele ecologice ale producătorilor înrolați în program.

Carrefour oferă acces la schimb de experiență cu fermierii parteneri care au trecut deja prin procesul de conversie, dar și prin acela de transformare a propriei afaceri dintr-una de subzistență, într-una de succes pe piață.


Criterii de eligibilitate

- producători de legume sau fructe proaspete (cerealele și produsele procesate se exclud);

- suprafața minima cultivată: spațiu protejat (sere/solarii) 2000mp sau câmp deschis 2 ha;

- agricultorul deține în proprietate suprafața pe care dorește să o treacă în conversie;

- agricultorul este persoană juridică, poate înființa o firmă sau este deja în procesul de înființare a unei firme (PFA, II, SRL, IF, etc.);

- agricultorul deține, închiriază sau dezvoltă pe perioada conversiei un spațiu de depozitare/ambalare autorizat sanitar-veterinar ANSVSA;

- agricultorul poate ambala articolele la condiționări diverse (ex. Gramaj 100g, 250g, 1kg etc.);

- agricultorul deține sau poate închiria un mijloc de transport conform cerințelor (frigorific, termodiagramă electronică etc.) pentru a transporta produsele până la magazinele/depozitele Carrefour, în funcție de standardul produsului