Legislația europeană pentru producția ecologică

Distribuie

Reglementările actuale aplicabile pentru producătorii agricoli bio din România se regăsesc în normele Uniunii Europene: regulamentul 834 din 2007 al Consiliului European privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.

Acesta acoperă toate etapele lanțului de aprovizionare ecologică, pornind de la sectorul vegetal, sectorul zootehnic și sectorul acvaculturii, prelucrarea produselor alimentare, și până la distribuția și comercializarea produselor ecologice. Normele detaliate sunt cuprinse în regulamentele europene de punere în aplicare și în reglementări legate de import, care pot fi găsite aici.

În privința legislației naționale, principalele reglementări în vigoare sunt: Ordinul 895/2016 (privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice), Ordonanța 34/2000 (privind produsele agroalimentare ecologice), Ordinul 1253/2013 (privind înregistrarea operatorilor în AE) și HG 131/2013 (legată de sancțiunile operatorilor din AE).

Pe lângă legislația specifică privind producția ecologică, alimentele ecologice trebuie să fie, în primul rând, în conformitate cu legislația alimentară generală.


Ce urmează - noi norme europene 

UE a adoptat noi norme privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, respectiv regulamentul 848/2019, care va înlocui, de la 1 Ianuarie 2021, regulamentul 834/2007.

Noul regulament încurajează dezvoltarea durabilă a producției ecologice în UE și vizează garantarea unei concurențe echitabile pentru agricultori și operatori, prevenind frauda și practicile neloiale și îmbunătățind încrederea consumatorilor în produsele ecologice.

Începând cu 1 ianuarie 2021:

normele de producție vor fi modificate și armonizate în mai mare măsură prin eliminarea treptată a unei serii de excepții și derogări;

sistemul de control va fi consolidat prin măsuri de precauție mai stricte și controale robuste, bazate pe o uniformizare a riscurilor, de-a lungul întregului lanț de aprovizionare;

producătorii din țările terțe vor trebui să respecte același set de norme ca cei care produc în UE;

se va extinde domeniul de aplicare al normelor ecologice la o listă mai largă de produse (de exemplu sare, plută, ceară de albine, maté, frunze de viță, miezuri de palmier) și la noi norme de producție (de exemplu cervide, iepuri și păsări de curte);

certificarea va fi mai ușoară pentru agricultorii de mici dimensiuni, mulțumită unui nou sistem de certificare în grup, cu condiția ca aceștia să comercializeze împreună produsele ecologice;

va exista o abordare mai uniformă pentru reducerea riscului contaminării accidentale cu pesticide;

vor fi eliminate treptat derogările pentru producția în straturi înălțate în sere.

(www.consilium.europa.eu)